Column

Jaag niet op zwerfkatten, maar kies voor een diervriendelijke oplossing

kat
Shutterstock (cc by-sa)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Zwerfkatten
  • Interessant voor
    Gemeenten
Bekijk de bronnen
Zwerfkatten zijn volgens velen een plaag in de natuur. Daarom kiest provincie Friesland er elk jaar voor om honderden katten dood te schieten. Zonder te weten of die katten nou écht verwilderd waren of gewoon een eigenaar hadden. Want hoe zie je het verschil tussen een zwerfkat in het weiland of Minoes uit het dorp die fijn in de polder speelt? Dat verschil zien zelfs de experts niet op een afstand. Met als gevolg dat de dierenambulance meldingen krijgt over vermiste katten en eigenaren hun kat tevergeefs eindeloos blijven zoeken.

Je kunt vraagtekens zetten bij het effect van afschot. Hoe groot is het probleem nou eigenlijk? Niemand weet precies hoeveel zwerfkatten er rondlopen en hoe groot de overlast is die deze dieren veroorzaken. Het is wel heel gemakkelijk om alleen naar de kat te wijzen als schuldige aan de slechte weidevogelstand. Zelfs de Vogelbescherming erkent dat predatie niet het grootste probleem is, maar juist het verdwijnen van geschikt leefgebied door het steeds intensievere gebruik van het boerenland. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is bovendien allang gebleken dat het afschieten van katten geen oplossing is. Het zou dus goed zijn om nader onderzoek te doen en op basis van feiten de zaken weer in perspectief te zien.

Uiteindelijk wil niemand dat zwerfkatten een probleem opleveren. Dat gezamenlijke uitgangspunt biedt kansen om met een brede samenwerking het zwerfkattenprobleem diervriendelijk op te lossen: TNRC. Dit staat voor Trap (vangen), Neuter (castreren/steriliseren), Return/Relocate (herplaatsen of als het echt niet anders kan terugplaatsen) en Care (structureel monitoren).

Pilots in Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en Noord-Holland laten in de praktijk zien dat deze methode werkt. Stichting DierenLot is daarom een groot voorstander van TNRC en werkt veelvuldig samen met lokale dierenhulpverleners, natuurorganisaties en overheden om op die manier het zwerfkattenprobleem te verminderen. Zelfs kritische wetenschappers staan hier positief tegenover. Laten we de zwerfkatten uit de beschermde natuurgebieden zoveel mogelijk wegvangen en voorzien van een veilige thuisplek. Dat scheelt een hoop dierenleed.

Op 4 april organiseren Stichting DierenLot, Stichting Zwerfkatten Nederland en RVO het landelijke zwerfkattencongres voor gemeenten en provincies. Laat u die dag inspireren en meld u aan!

Alvast een speciale oproep aan alle gemeenten: wees onderdeel van de oplossing. Dus ondersteun lokale chip- en castratieacties die regelmatig door dierenartsen, dierenambulances en asielen worden georganiseerd. Daarmee helpt u zowel de kat als de dieren in de natuur. Immers: gechipte zwerfkatten kunnen eerder worden herenigd met hun baasje, zonder honger te hoeven lijden op straat. Gecastreerde dieren kunnen zich niet voortplanten en dat betekent op termijn dat het zwerfkattenprobleem ook kleiner wordt. Bovendien hebben zij dan niet meer de behoefte om een andere krolse kater of poes op te zoeken, waardoor hun leefgebied (en dus hun predatiegebied) verkleint. In België is trouwens allang bewezen dat dit werkt; daar geldt zelfs een landelijke chip- en castratieplicht voor katten. Als iedereen samenwerkt, kunnen we het zwerfkattenprobleem diervriendelijk oplossen.