Vragen over en suggesties met betrekking tot de inhoud van dit dossier kunt u met ons delen via info@diervizier.nl.
Dieren en veiligheid
Over dit dossier
Samenwerking belangrijk!
Huiselijk geweld
Ook worden de dieren vaak gebruikt als machtsmiddel of uitlaatklep van agressie, waardoor er dierenmishandeling plaats vindt. Partners van geweldplegers durven soms geen hulp te zoeken uit angst dat ook het dier iets wordt aangedaan. Als gemeente heb je een signalerende functie, omdat je ook achter de voordeur komt voor andere zaken. Ook kun je als gemeente de drempel naar Veilig Thuis verlagen door opvang aan te bieden voor zowel slachtoffer als dier. Organisaties zoals Mendoo bieden opvang voor huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld. Mendoo heeft een signalenkaart gemaakt, waar alle signalen op te vinden zijn.
Dierenzaken bij OM
Strafrechtelijk vervolging gaat het afhankelijk van het begane feit tot maximaal 5 jaar gevangenisstraf, een geldboete van de vijfde categorie of een houdverbod. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om dieren in beslag te nemen bij verdenking van bijtincidenten, mishandeling en verwaarlozing. Het Openbaar Ministerie heeft een powerpoint gemaakt, met meer informatie over strafbare feiten en vervolging.
Hondengevechten in Nederland
Gemeenten kunnen bijdragen aan de aanpak door alert te zijn op signalen van het dier, eigenaar en locatie. De honden zijn vaak pitbull-achtige honden, die erg gespierd of vermagerd zijn. De honden worden vaak in kennels apart van elkaar gehouden in de tuin en worden nauwelijks uitgelaten vanwege gevaar op bijtincidenten. De hondengevechten worden vaak in de woon- of slaapkamer gehouden, met luide muziek op de achtergrond en de gordijnen dicht. Geluidsoverlast kan bijvoorbeeld een indicatie zijn van een hondengevecht.