Recent onderzoek laat zien dat veel buurten in Nederland versteend zijn, waaronder een
belangrijk deel van de nieuw gebouwde buurten. In al deze buurten is te weinig ruimte voor groen. Meer dan de helft van de buurten in de 32 grootste Nederlandse gemeenten is versteend. Tegelijk zijn er mooie voorbeelden die laten zien dat minder versteend bouwen heel goed mogelijk is, ook in dichtbevolkte wijken. De gemeente kan zelf actief zorgen voor meer natuur en groen in de buurt, en de verstening terugdringen. Dit kan in het bestemmingsplan, en straks – na inwerkingtreding van de Omgevingswet – in het omgevingsplan, door vast te leggen waar groen of natuur moet worden beschermd of verbeterd, en hoe.
Inspirerende voorbeelden:
· De gemeente Breda stelt groennormen op voor nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Zo verplicht de Bredase Groen- & Parknorm ontwikkelaars en woningcorporaties om minimaal 20-35 procent van een nieuwe woonbuurt in te richten als openbaar groen. Op die manier groeit de hoeveelheid groen in de gemeente ook mee met het aantal inwoners.
· De gemeente Leeuwarden levert een bijdrage aan bewonersinitiatieven om de leefomgeving te verbeteren. Zo wordt het initiatief ondersteund om straten mooier, groener en gezonder te maken. Bewoners maken hiertoe een geveltuin, adopteren een boomspiegel, onderhouden openbaar groen, en plaatsen plantenbakken.
· In Nederland zijn inmiddels veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek. Stichting Steenbreek ondersteunt gemeenten met een activiteitenpakket om zo de negatieve gevolgen van de verstening om te zetten in de positieve effecten van vergroening. Gemeenten bepalen zelf hun aanpak, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Zodra verbindingen worden gelegd gaan activiteiten meer effect opleveren.