Nieuws

Almere wint titel voor de meest diervriendelijke gemeente in 2022

Samenvatting
  • Onderwerp
    Verkiezing van de meest diervriendelijke gemeente van 2022
  • Interessant voor
    beleidsmedewerkers, burgers, dierenhulporganisaties
Meer informatie
Almere is hiermee de opvolger van Zwolle, Amsterdam en Leeuwarden die de titel al eerder in de wacht sleepten. De bekendmaking van de meest diervriendelijke gemeente vond afgelopen zaterdag 19 november plaats op het Landelijk Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot.

Een gedeelde tweede plek was er voor de gemeenten Eindhoven en Groningen. Bij de verkiezing wordt niet alleen naar gemeenten die alles al perfect geregeld lijken te hebben gekeken, maar juist ook naar die gemeenten die in het afgelopen jaar grote stappen hebben gemaakt op het gebied van hun dierenwelzijnsbeleid.

Inspiratie

De verkiezing van de diervriendelijke gemeente van het jaar is in het leven geroepen om zorg voor dierenwelzijn te belonen en als voorbeeld en mogelijke inspiratie voor andere gemeenten te dienen. Er zijn steeds meer gemeenten die dierenwelzijn belangrijk vinden en zorg voor dieren verankeren in het beleid. Mede door deze verkiezing is het platform DierVizier ontstaan waar gemeenten kennis kunnen delen en elkaar kunnen vinden om te overleggen over verschillende diergerelateerde issues.

Nominatie en jurering

Gemeenten konden zichzelf melden bij DierenLot en zich nomineren voor de verkiezing. Daarnaast heeft DierenLot haar beneficianten ook gevraagd om hun gemeente te nomineren als ze tevreden zijn over de diervriendelijke inspanning van hun gemeente. Na een uitgebreide selectieprocedure waar met de top 10 intensieve gesprekken zijn gevoerd is de top 3 bepaald. De uiteindelijke winnaar werd bepaald door een jury bestaande uit Piet Hellemans (TV-persoonlijkheid en dierenarts), Peter Helmer (oprichter Stichting DierenLot), Marko Ruis (Wageningen University & Research/Van Hall Larenstein en een van de initiatiefnemers van DierVizier) en juryvoorzitter Piet IJssels (oud-burgemeester Gorinchem en voorzitter dierenasiel Gorinchem).

Juryrapport

Uit het juryrapport: “Almere heeft grote sprongen gemaakt op het vlak van dierenwelzijn. Naast het feit dat deze gemeente in het kernteam zit van het platform DierVizier, hebben de Almeerse ambtenaren de afgelopen jaren hard gewerkt en inmiddels op bijna alle onderdelen een positieve score behaald. Naast een recente update van het dierenwelzijnsbeleid, kun je op de website van de gemeente Almere veel relevante informatie vinden op dierengebied. Omdat voor het eerst binnen het college een wethouder van de Partij voor de Dieren is aangetreden, is er meer capaciteit vrijgemaakt voor dierenwelzijn. In het coalitieakkoord zijn maar liefst 12 diergerelateerde doelstellingen opgenomen, van natuureducatie op basisscholen tot dier- en milieuvriendelijke contracten in het bedrijfsrestaurant. De gemeente neemt zelf de regierol richting dierenhulporganisaties en maken met hen kostendekkende meerjarige afspraken om continuïteit te waarborgen. Ook stimuleert Almere andere gemeenten hun verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld wilde dieren in nood en heeft zij de portemonnee getrokken voor onvoorziene omstandigheden, zoals vogelgriep.”

Bron introfoto: Delegatie van de gemeente Almere (©DierVizier)