Nieuws

Facts over de meerwaarde van groen

Groen in de stad
Bron foto: R. de Bruijn_Photography, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    Feiten over groen
  • Interessant voor
    Alle beroepsgroepen
Bekijk de bronnen
Op de website van de Groene Stad vind je interessante feiten over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. De onderwerpen zijn heel divers: van gezondheidsvoordelen van natuurlijke geluiden tot het positieve effect van groene schoolpleinen op kinderen. Van herdenkingsbossen tot geluidsisolatie van groene gevels en daken.

De Groene Stad zet zich in voor een fijne en gezonde stedelijke leefomgeving voor mens en dier. Onder het kopje Kennis - Facts vind je een selectie van onderzoek met betrekking tot de meerwaarde van groen.

Vastgoedwaarde

Wist je bijvoorbeeld dat een deel van de investeringen in het groen wordt terugverdiend door een hogere waarde van het vastgoed? Ook verhoogt groen in de vorm van parken en plantsoenen de waarde van woningen. Bovendien verhoogt groen de aantrekkelijkheid van een gebied en wordt het vestigingsklimaat verbeterd.

Waterbuffering

Groen heeft ook veel voordelen voor de opvang van water. Groene tuinen en daken helpen om neerslagpieken af te vlakken. Groen houdt water vast en het overschot wordt vertraagd doorgelaten. Een deel verdampt weer na de bui. Ook de niet-versteende bodem onder groen draagt bij aan dit effect. Een stapje verder gaan groene daken die een eigen watervoorzieningssysteem hebben, waarin nog meer neerslag kan worden geborgen.

Gezondheid bij de jeugd

De jeugd heeft ook baat bij een groene omgeving. Groene schoolpleinen bevorderen de gezondheid van kinderen. Eetbaar groen, bijvoorbeeld in de vorm van fruitbomen, rondom school en sportaccomodaties bevordert een gezonde leefstijl en verhoogt de consumptie van groente en fruit. Ook bevordert groen buiten spelen en heeft het een positief effect op het welbevinden van kinderen. Maar niet alleen buiten, ook in de klas zie je de effecten. Groen in de klas zuivert lucht en vermindert concentraties CO2, wat maakt dat de lucht frisser en gezonder is.

Meer facts

Dit is nog maar een greep van de positieve effecten die groen heeft. Zo helpt het tegen geluidsoverlast, bevordert het de biodiversiteit, zuivert het de lucht en ga zo maar door. Neem dus snel een kijkje op de website voor nog meer interessant onderzoek. Je kunt daarbij zoeken op trefwoord, auteurs en verschillende onderwerpen en sectoren. Met 1274 bronnen zit er ongetwijfeld iets voor je tussen.

Portaal Groen, welbevinden en klimaatadaptatie

De Groene Stad is partner van Groen Kennisnet: portaal Groen, welbevinden en klimaatadaptatie. Hier vind je publicaties en nieuwsberichten over de positieve effecten van groen. In de zoekbox op dit portaal vind je bronnen met betrekking tot dit onderwerp.

Bronnen

(1)