Nieuws

Handreiking dierenwelzijn voor gemeentelijke handhavers

Samenvatting
  • Onderwerp
    Handreiking dierenwelzijn voor gemeentelijke handhavers
  • Interessant voor
    handhavers, boa's, politie, NVWA, LID, dierenambulance
Meer informatie
Gemeentelijke handhavers zijn dagelijks aanwezig in de wijken en buurten en kennen de omgeving en bewoners vaak goed. Vanuit die zichtbaarheid en lokale betrokkenheid signaleren zij regelmatig situaties van dierverwaarlozing of -mishandeling. Een handreiking met signalenkaart biedt duidelijkheid in handelwijze en versterkt de rol van gemeentelijke handhavers.

Signaleren dierverwaarlozing en -mishandeling

Gemeenten spelen een grote rol in het handhaven van de veiligheid en leefbaarheid in de Nederlandse wijken en buurten. Door de toenemende druk op de politie en andere handhavingsinstanties worden gemeentelijke handhavers (boa’s) steeds meer verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in het publiek domein. Handhavers werken steeds vaker wijkgericht en kennen de buurt en de stakeholders die daar werken, zodat men proactief kan acteren op overlast en veiligheidsproblemen. In de natuur hebben de groene boa’s een specifieke taak, terwijl gemeentelijke handhavers vooral in stedelijke en dorpse omgevingen opereren. Door hun dagelijkse aanwezigheid signaleren zij regelmatig dierverwaarlozing en -mishandeling.

Handreiking dierenwelzijn met signaalkaart

Vanwege beperkte bevoegdheden en onduidelijkheid over de juiste handelwijze, weten boa's vaak niet hoe ze moeten acteren bij (vermoeden van) dierverwaarlozing en -mishandeling. Om boa’s hierin beter te ondersteunen ontwikkelde de VNG, samen met het ministerie LVVN en het Boa-platform, de handreiking Dierenwelzijn gemeentelijke handhavers. Centraal hierin staat een signaalkaart met duidelijke herkenningspunten van dierenleed, die zowel in de openbare ruimte als bij bezoeken achter de voordeur gesignaleerd kunnen worden.

De kaart helpt boa’s om situaties sneller en eenduidiger te beoordelen. Bij vermoedens kunnen boa's eenvoudig melding doen via 144, het landelijke meldpunt, dat meldingen direct doorzet naar de juiste instantie, zoals politie, NVWA, LID of de dierenambulance.

Bron introfoto: Handreiking Dierenwelzijn gemeentelijke handhavers (©VNG)

Bronnen

(2)