Nieuws

Handvatten omgang vogelgriep bij wilde dieren herzien

Kudde van trekkende smient eenden, CreativeNature_nl via iStock
Bron foto: CreativeNature_nl, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vogelgriep, wilde vogels, leidraad
  • Interessant voor
    dierenorganisaties, pluimveehouders, terreinbeheerders
Bekijk de bronnen
De afgelopen jaren is gebleken dat de vogelgriepsituatie, de verspreiding van het virus en de gevolgen van de besmettingen voor dieren erg onvoorspelbaar is. Het rapport ‘Leidraad omgang met wilde dieren met vogelgriep’ is herschreven om de juiste informatie te geven aan de hand waarvan organisaties het opruimen van dode wilde vogels kunnen organiseren.

Ook biedt het handvatten bij vraagstukken over wilde vogels en zoogdieren met vogelgriep.

De herziene versie van de leidraad is aangevuld met nieuwe inzichten, afspraken en adviezen en vervangt de vorige versie. Het rapport behandelt onder andere het opruimen van dode wilde vogels, vermoedelijk besmet met hoogpathogene vogelgriep (HPAI), en de omgang met zieke wilde vogels. Het richt zich op situaties waarin grote aantallen wilde vogels in Nederland sterven aan een hoogpathogeen vogelgriepvirus. Daarnaast wordt ingegaan op de omgang met dode wilde zoogdieren die mogelijk vogelgriep hebben.

Opruimen van dode wilde vogels en zoogdieren

Het opruimen van kadavers is belangrijk om besmetting van mensen, wilde en gehouden dieren te voorkomen. Ook om andere ziekten zoals botulisme te vermijden. Het opruimen van dode wilde vogels met vogelgriep is complex en vereist afstemming met deskundigen en terreinbeheerders, die zelf bepalen hoe en wanneer dit gebeurt. Het doel van de leidraad is om organisaties te informeren en handvatten te bieden bij het opruimen van dode wilde vogels en zoogdieren met vogelgriep.