Kennismiddag koolstofcertificaten

Wanneer
Locatie
Congrescentrum Antropia (Grote Tuinzaal), Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg
Organisator
Stichting Probos
Individuen of bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren of willen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen, kunnen koolstofcertificaten kopen van bijvoorbeeld terreinbeheerders die nieuw bos hebben gerealiseerd of gerevitaliseerd. De certificaten dienen hierbij als bewijs van de koolstofvastlegging. Maar hoe weet de koper nu of er daadwerkelijk sprake is van groen-doen? En zijn voor de verkoper de certificaten nu echt de (mede-)financiering van je bos-project, of worden gouden bergen beloofd?
Doelgroep
Deze middag is voor iedereen die geïnteresseerd is in koolstofcertificaten: initiatiefnemers van nieuw bos, investeerders, beleidsmakers, et cetera.
Doel
Het doel van de middag is om op een heldere manier inzicht te geven in de nationale en internationale afspraken rondom koolstof en de rol die koolstofcertificaten kunnen spelen bij de financiering van nieuw bos en bosbeheer.
Programma
13:00 - 13:30
Inloop met koffie en thee
13:30 - 13:45
Welkom - Nienke Welle (Stichting Probos, Nationale Bossenmakelaar)
13:45 - 14:30
Koolstofcertificering in internationaal perspectief - Martijn Snoep (Face the Future)
14:30 - 15:15
Van project naar certificaat - Andries Polinder (Stichting Probos)
15:15 - 15:45
Pauze
15:45 - 16:15
Koolstofcertificaten in de praktijk - Frank van Hedel (Staatsbosbeheer) en Gera op den Kelder (Stichting Probos)
16:15 - 16:45
Tijd voor vragen en discussie
16:45 - 17:15
Afsluiting met een hapje en een drankje
Koolstofcertificering in internationaal perspectief - Martijn Snoep (Face the Future)
Martijn Snoep, werkzaam bij Face the Future als directeur en senior forestry expert, neemt ons mee in de internationale afspraken rondom klimaat en koolstofmarkten. Waarom is het systeem van koolstofcertificering opgezet, en wat is het verschil tussen de verplichte en de vrijwillige koolstofmarkt? Wat kan koolstofcertificering betekenen voor een duurzame samenleving wereldwijd?
Van project naar certificaat - Andries Polinder (Stichting Probos)
Andries Polinder, werkzaam bij Probos als adviseur op het gebied van de verwaarding van duurzame houtketens, neemt ons mee op de weg van project naar certificaat. Voor wie is koolstofcertificering interessant? Wat zijn de mogelijkheden en wat kan er niet? Belangrijke begrippen als additionaliteit en baseline worden nader toegelicht.
Koolstofcertificaten in de praktijk - Frank van Hedel (Staatsbosbeheer) en Gera op den Kelder (Stichting Probos)
Op verschillende plekken in Nederland lopen projecten van Staatsbosbeheer die zich in verschillende stadia van certificering bevinden. Frank van Hedel, binnen Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van koolstofcertificaten, vertelt hoe financiering van nieuw bos met koolstofcertificaten in de praktijk kan uitpakken.
Voor kleinere initiatieven kan een gebundelde aanvraag een oplossing zijn. Gera op den Kelder, werkzaam bij Stichting Probos als adviseur onder andere op het gebied van koolstof, presenteert hoe voor een aantal agroforestry-initiatieven in (voornamelijk) Noord-Brabant een gezamenlijke aanvraag voor koolstofcertificaten is gedaan.
Tijd voor vragen en discussie
De sprekers worden terug op het podium geroepen om al uw vragen te beantwoorden.