Nieuws

Tweede kamer wil jacht op uitheemse rivierkreeften opschalen

Amerikaanse rode rivierkreeft - Luc hoogenstein via wikimedia commons
Bron foto: Luc hoogenstein, Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    invasieve exoten, terreinbeheer, onkruidbestrijding
  • Interessant voor
    terreinbeheerders, onderzoekers, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om bevissing op de Amerikaanse rivierkreeft op te schalen. Nu mogen maximaal 10 beroepsvissers deze exoot vangen.

In Nederland komen verschillende soorten uitheemse rivierkreeften voor. De meeste zijn ingevoerd vanuit Noord-Amerika en ontsnapt of uitgezet voor de visserij. Op sommige plaatsen zijn ze een ware plaag. Rivierkreeften knippen waterplanten weg om ze te eten of om holen te kunnen graven. Dit heeft negatieve gevolgen voor inheemse soorten die afhankelijk zijn van deze planten. Dé oplossing om rivierkreeften te bestrijden is nog niet gevonden maar wegvangen is een mogelijkheid.

Motie aangenomen

De Tweede Kamer is van mening dat de aanpak van uitheemse rivierkreeften aanzienlijk moet worden opgevoerd omdat deze invasieve exoten een groot gevaar vormen voor de kwaliteit van de Nederlandse wateren en de biodiversiteit. Met het aannemen van de motie van het VVD-Kamerlid Thom van Campen wordt van het kabinet gevraagd hier invulling aan te geven.

Minister is kritisch

Demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) en partijgenoot Van Campen hebben zich in een debat over de aanpak van invasieve exoten verzet tegen het VVD-voorstel. Zij zijn bang voor ecologische nevenscchade als anderen dan professionals, zoals hobbyvissers en agrariërs, de rivierkreeften mogen gaan vangen.