Nieuws

Zaanstad heeft nieuwe beleidsregels voor preventie bijtincidenten

Hond opvang - Mimzy via Pixabay
Bron foto: Mimzy, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    bijtincidenten, gedragscurus, beleidsregels
  • Interessant voor
    ambtenaren, hondentrainers
Bekijk de bronnen
Gemeente Zaanstad heeft sinds augustus 2024 nieuwe beleidsregels voor de aanpak van bijtincidenten. Deze staan in het teken van de preventie. De hondeneigenaar wordt dringend geadviseerd met zijn hond een gedragscursus te volgen.

Geen enkele hond wordt agressief geboren. Dit is de reden dat gemeente Zaanstad aandringt op het volgen van een gedragscursus. Door een gebrek aan juridische grondslag in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan het niet worden verplicht. Dit kan wel met de muilkorf- en aanlijnplicht.

Het is nieuw dat Zaanstad het gebod voor een aanlijngebod en/of aanlijn- en muilkorfgebod uit een andere gemeente overneemt, als blijkt dat een hond uit een andere gemeente naar Zaanstad verhuist.

Stichting HondenCampus

Gemeente Zaanstad is een samenwerking aangegaan met Stichting HondenCampus. In opdracht van de gemeente maken zij na een bijtincident een risicobeoordeling en geven het advies over de hond in kwestie. Een jurist begeleidt de gemeentes hierbij.

Voordeel van de Hondencampus is dat met de hond niet meer gesleept hoeft te worden van de ene naar de andere locatie. De hondeneigenaar is op deze locatie ook welkom in tegenstelling tot veel andere opslaghouders.

Bij Stichting HondenCampus zit tevens het Landelijk Expertisecentrum voor complexe honden, waarmee de minister samenwerkt voor diverse onderzoeken en adviezen op grond van het landelijk dossier bijtincidenten. Daarnaast biedt Stichting HondenCampus ook training aan voor gemeentelijke BOA’s die op bijtincidenten moeten handhaven.

Het Jeugdjournaal besteedde op 13 oktober aandacht aan de Hondencampus!

Gedragscursus

De gedragscursus en de gedragstest moeten wel worden uitgevoerd door een gedragstherapeut die is aangesloten bij de NVGH, bij Stichting Dierbaar of bij de SPPD. Hierbij baseert gemeente Zaanstad zich op het advies dat de afdeling Hond & Maatschappij van de Universiteit Utrecht.

Safe Dog Project

Het Landelijk Expertisecentrum is een uitwerking van het Safe Dog Project dat in opdracht van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is uitgevoerd. Uit dit project is gebleken dat gevaarlijk gedrag ontstaat door een combinatie van verschillende factoren: de eigenaar, situatie, hond, slachtoffer en omgeving. Eigenaar-gerelateerde factoren vormen de grootste risicofactor.

Bronnen

(5)