Nieuws

DierVizier feliciteert Amersfoort met titel Diervriendelijke Gemeente 2023

Samenvatting
  • Onderwerp
    Verkiezing van Diervriendelijke Gemeente 2023
  • Interessant voor
    beleidsmedewerkers, burgers, dierenhulporganisaties
Meer informatie
Gemeente Amersfoort is tijdens het Landelijke Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot uitgeroepen tot de diervriendelijke gemeente van 2023.

Dierenwelzijn

De verkiezing van de diervriendelijke gemeente van het jaar is in het leven geroepen om zorg voor dierenwelzijn te belonen en als voorbeeld en mogelijke inspiratie voor andere gemeenten te dienen. Want er zijn steeds meer gemeenten die dierenwelzijn belangrijk vinden en zorg voor dieren verankeren in het beleid. Mede door deze verkiezing is het platform DierVizier ontstaan waar gemeenten kennis kunnen delen en elkaar kunnen vinden om te overleggen over diergerelateerde issues.

Juryrapport

Na een uitgebreide selectieprocedure waar met de top 10 intensieve gesprekken zijn gevoerd is een top 3 bepaald. Een jury bepaalde de uiteindelijke winnaar. Een gedeelde tweede plek was er voor de gemeenten Eindhoven en Lansingerland. Uiteraard ook de felicitaties voor deze gemeenten!

Amersfoort werd tot winnaar verkozen omdat het volop inzet op het verbeteren van het dierenwelzijn in de stad. Zo heeft Amersfoort sinds 2022 een wethouder met dierenwelzijn in zijn portefeuille, Johnas van Lammeren. Ook is begin 2023 Deva Waal gestart als adviseur dierenwelzijn. Zij is bezig met het schrijven van de eerste nota dierenwelzijn van de gemeente. Daarin staan de dierenwelzijnsambities van de gemeente. De ambities worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. Uitgangspunt van de nota is de intrinsieke waarde van het dier.

Prioriteiten

Johnas van Lammeren: “De belangen van dieren krijgen uiteraard een prominente plek in die nota. Ook wordt een aanpak gepresenteerd om deze belangen breder in de organisatie mee te wegen in besluitvorming.” Verder staat bij de gemeente Amersfoort handhaving op het voorkomen van stalbranden in de top-10 handhavingsprioriteiten van de gemeente Amersfoort. Ook heeft de gemeente nieuwe afspraken gemaakt met de visvereniging; Amersfoort is daarmee de eerste gemeente die de weerhaak verbiedt bij het vissen.

Ook is de gemeente bezig met gidssoorten. Dit zijn specifiek gekozen diersoorten die door hun aan- of afwezigheid inzicht geven in de kwaliteit van het leefgebied. Deva Waal: "Samen met de stadsecologen kijken we hoe we de leefgebieden van dieren kunnen behouden en versterken, en wat dieren aan voorzieningen nodig hebben om hier te verblijven."

Bron introfoto: Diervriendelijke gemeente 2023 (©DierVizier)